Laboratorul de micropropagare vegetativa s-a nascut, asa cum am mai povestit, din pasiune si din dorinta de a oferi material saditor de calitate.

Avantajele micropropagarii vegetative in-vitro

Micropropagarea poate fi folosita pentru a produce plante libere de virusi sau asa cum se foloseste in terminologia de specialitate VIRUS FREE. Micropropagarea este utila în multiplicarea de plante care produc semințe în cantități neeconomice, sau atunci când plantele sunt sterile și nu produc semințe viabile sau când semințele nu pot fi stocate.

Micropropagarea produce de multe ori plante mai robuste, cu o creștere mai accelerată în comparație cu plantele similare produse prin metode convenționale, cum ar fi – semințe sau butași.

Un număr mai mare de plante pot fi produse pe metru pătrat.

Dezavantajele micropropagarii vegetative in vitro

Micropropagare nu este întotdeauna mijlocul perfect pentru înmulțirea plantelor. Condiții care limitează utilizarea acestuia includ:

  • Costul de productie ridicat in special cu forta de munca cu mai mult de 70%
  • O probă de plante infectate poate produce descendenți infectati. Acest lucru este mai puțin frecvent deoarece plantele de stoc sunt atent analizate și verificate pentru a preveni plante de cultură infectate cu virusul sau ciuperca.
  • Nu toate plantele de țesut pot fi cu succes cultivate, de multe ori pentru că mediul adecvat pentru creștere nu este cunoscut sau plantele produc substante chimice metabolice secundare care pot ucide explantul.

Limitarea majoră în utilizarea micropropagari pentru multe plante este costul de producție; pentru multe plante se utilizeaza semințe, care sunt în mod normal fara boala și produse în număr bun, produc ușor plante la un cost mai mic. Din acest motiv, mulți crescători de plante nu utilizezeaza micropropagarea, deoarece costul este prohibitiv. Alti crescatori folosesc metoda micropropagarii pentru a produce plante de stoc, care sunt apoi utilizate pentru multiplicarea semințelor.

Mecanizarea procesului ar putea reduce costurile forței de muncă, dar s-a dovedit a fi greu de realizat, în ciuda încercărilor active de a dezvolta soluții tehnologice in acest sens.

In prezent, din laboratorul nostru de micropropagare in-vitro, ies plante de o calitate incontestabila si va invitam sa le apreciati la adevarata lor valoare.

Portaltoii pentru pomii fructiferi au fost motivul infiintarii laboratorului. Ne-am dorit sa beneficiem aici in Romania de portaltoi de calitate pentru pomii fructiferi pe care ne doream sa ii cream si sa ii avem.

Aici reusim sa obtinem o rasarire uniforma si portaltoi liberi de virusi in cantitatea pe care o dorim.

Portaltoi cires

Portaltoi prun

Portaltoi piersic

Arbustii fructiferi au fost o dorinta, iar acum sunt certitudine. In incercarea de a dezvolta si acest capitol am reusit sa producem mur si intr-un viitor foarte apropiat si alun.

Mur

Paulownia am produs mai intai din seminte si pe masura ce a trecut timpul am mutat productia principala in laborator. Aici se dezvolta mai bine, radacina este mai puternica si tulpina mai viguroasa.

Paulownia

Portaltoii pentru vita-de-vie i-am produs mai intai la solicitarea unui foarte bun prieten. Acum ii putem produce la o scara mai larga. Soiul produs este Kober 5BB

Vita de vie