Arbusti fructiferi

Gust, aroma, vitamine, minerale, culoare sunt cateva dintre calitatile arbustilor fructiferi de care ne bucuram astazi.
Cresterea acestora in plantatii moderne a facut posibila comercializarea lor pe scara larga astfel incat fiecare dintre noi sa se bucure de beneficiile lor.
Istoria, de data aceasta nu cea politica, ne-a descoperit faptul ca initial au crescut spontan fara interventie umana, apoi au fost cultivati restrans doar in gradini regale, acestia fiind introdusi in cultura spre sfarsitul Evului Mediu, odata cu aparitia gradinilor manastiresti. Initial au fost utilizati ca plante medicinale, dupa care au servit ca materie prima pentru prepararea gemurilor, dulceturilor si a bauturilor.
Culoarea arbustilor fructiferi a fost folosita din timpuri stravechi pentru nuantarea desenelor si a tesaturilor.
Introducerea arbustilor fructiferi in cultura a determinat ameliorarea soiurilor. Obtinerea de hibrizi si soiuri noi, superiori calitativ, care sa asigure necesitatea de aprovizionare a populatiei este dezideratul timpurilor moderne. Tehnicile de ameliorare a acestora s-a imbunatatit fiind mult mai eficiente decat cele clasice de selectare si incrucisare dirijata.
Dorinta noastra de a ne bucura cat mai mult de fructe proaspete pe parcursul unui an a determinat crearea de soiuri cu perioade de vegetatie diferite (timpurii si tarzii) si metode diferite de cultivare.
Cei mai raspanditi arbusti fructiferi din Romania sunt cei ale caror fructe sunt si cele mai apreciate din punct de vedere al gustului sau a proprietatilor curative pe care le au. Toti asteptam primavara sa mancam o portie de capsuni proaspete. Spre sfarsitul verii, daca mergi spre munte ai sa intalnesti localnici la marginea drumului cu cosuri pline cu afine. La fel gasim fragute, zmeura si catina, mure si coacaze. Mai nou au inceput sa apara plantatii de aronia si goji, iar specialistii romani din Institutele de Cercetare incearca sa introduca soiuri noi si exotice pe piata Romaneasca cum ar fi kiwi si curmalul chinezesc.
Bazarul Verde are capacitatea de a produce la momentul actual, in laboratorul de micropropagare vegetativa in-vitro: aronia, alun si mur. Toti acesti arbusti fructiferi vor fi certificati Virus Free. In Romania puteti gasi material saditor de calitate.

Se afișează toate cele 3 de rezultate